Založ si blog

Vládne nám korupcia

Problém, ktorý sa nikdy nevyrieši. Problém, ktorý aj napriek kritizovaniu nejeden z nás niekedy podporil.

Hovorím o korupcii. Práve tá je podľa agentúry Transparency International Slovensko považovaná za tretí najzávažnejší problém v našej krajine – a to hneď po nezamestnanosti a životnej úrovni.

Zdravotníctvo

Určite nikoho neprekvapí, že najhoršie je na tom zdravotníctvo. Každý si to už zažil na vlastnej koži. Sedíte v čakárni, niekto si tam len tak napochoduje, zaklope a už je pri sestričke. Potom len počujete vrúcne rozhovory a tak Vám je hneď jasné, že sa asi nevidia prvýkrát. Vy tam tak môžete sedieť pokojne aj doobeda a nakoniec zahlásia, že pán doktor už neordinuje, môžete prísť nabudúce. Však a čo, že ste tam sedeli od šiestej rána.

Pani Martina K. (43r.) mala iný problém. Musela podstúpiť operáciu nosnej prepážky. Každý jej však odporúčal, aby sa nenechala operovať “len tak hocikomu“ … vraj pán primár je najlepší. Pán primár však pri rozhovore s ňou nečakal na nič iné, len na tučnú obálku. A to len preto, že nie je “len tak hocikto“? Nemáme snáď všetci nárok na 100%nú zdravotnú starostlivosť? Neplatíme si azda zdravotné poistenie?

Alebo situácia, keď máte nejaký zdravotný problém, no potrebujete pre lepšiu diagnózu magnetickú rezonanciu. Prečo si nepočkať dva mesiace na svoj termín. Však vydržíte. Alebo zaplatíte?

Hneď po zdravotníctve nasleduje korupcia na súdoch, samozrejme na ministerstvách, polícii, a v korupčnej tabuľke sa ocitlo aj školstvo.

Školstvo

V dnešnej dobe to bohužiaľ začína už rovno v škôlke. Detí je veľa, miest málo. Rodičia chcú pre svoje deti tú najlepšiu a preto neváhajú za to aj poriadne zaplatiť.

Ako študentka som sa s korupciou stretla už počas prijímacích skúšok na vysokú školu. Nemenovaná policajná škola tým bola už dávno preslávená. Bol z toho škandál, aj sa tvárili, že všetkých “vinníkov“ vyhodili, no pokračovalo sa v tom aj naďalej. Aká je to motivácia pre končiaceho stredoškoláka, keď len príde na prijímačky a už sa dcérky a synčekovia bohatých oteckov medzi sebou bavia o tom, ako to majú vybavené. To vám asi neostáva nič iné, len si zohnať bohatého ocka a maminku… skúsiť môžete.

Po vysokej škole prichádza na rad ďalšia rana. Nepoznáte nikoho, kto pracuje na vyššej pozícii vo firme, kde sa chcete zamestnať? Tak to máte asi smolu. V svojom odbore robiť nebudete.(Samozrejme, česť výnimkám.) No bude tam robiť niekto, kto vyštudoval niečo úplne iné ako by sa hodilo, no… má známosti.

Mladí a talentovaní

Smutne musím konštatovať, že korupcia sa objavuje aj v umeleckej/športovej oblasti. Tanečník Samuel D. (16r.) povedal: „Tancujem od svojich ôsmich. Zúčastnil som sa veľkého množstva súťaží. Zo začiatku to bolo fajn. Potom sa však niektoré tanečné kluby stali známejšími a ich tréneri začali svojich tanečníkov všade pretláčať. Zrazu začali popredné miesta získavať len oni. Na súťaže chodili s vedomím, že do finále sa dostanú. Ja som sa mohol aj roztrhať, no môj tanečný klub proste asi nebol tým “vyvoleným“.“

Prečo dospelí ľudia vedú deti k tomu, aby získavali veci neoprávnene? Nejde o to, aby boli deti šťastné zo športu, ktorému sa venujú? Veď čo z takých detí vyrastie, keď im už teraz ukazujeme, že sa nemusia presadiť svojou snahou. Že to ide aj inak.

 

Je čas spamätať sa. Začať od seba, nevyužívať korupciu, nepodporovať ju. Vytvorme si príjemnejšiu krajinu pre život. Nech sa už viac nemusíme nervačiť v čakárňach. Nech sa nám dostane všetkého tak, ako nám je zákonom určené. Každému rovnomerne. Nedoplácať si za extra starostlivosť. Nedotláčať na miesta ľudí, ktorí si ich nezaslúžia a nemajú potrebnú kvalifikáciu.
Buďme správni.

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Betka Straková

Študentka. Pracujúca. Sem tam aj sťažujúca sa. Kriticky mysliaca a hodnotiaca okolitý svet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2350x
Priemerná čítanosť článkov: 2350x

Autor blogu

Kategórie

Archív